A vitaminini unutmayın! Mevsim meyvesi gibisi yok. Strese son vermenin 15 yolu

Kendinizi değil kilonuzu yakın

·  ANASAYFA  
·  AVRUPA HABER  
·  MEDYA  
·  YAZARLAR  
·  SÖYLEŞİ  
·  EKONOMİ  
·  POLİTİKA  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  KADIN & YAŞAM  
·  SAĞLIK  
·  MUTFAK  
·  ÇOCUKLAR  


  NETYAZI

     Ali Kılıçarslan

 

a.kilicarslan@web.de









CDU’NUN TÜRK KÖKENLİLER AÇILIMI



Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eski Uyum Bakanı ve CDU-NRW Eyaleti Başkan Yardımcısı Armin Laschet, Köln/Mülheim milletvekili adayı Serap Güler ve ismi gölge kabinenin Uyum Bakanlığı Müsteşarı olarak açıklanan Gonca Türkeli-Dehnert, Köln’de Türk kökenli işverenlerle buluştular. Toplantı, Köln’de hizmet veren Emili&Maibaum Avukatlık Bürosu tarafından Türklerin en kalabalık olarak yaşadığı Köln/Mülheim semtinde, Keupstrasse’de düzenlendi. Toplantıda edindiğim izlenimleri aktarmak istiyorum.

Avukat Abdullah Emili’nin açış konuşmasında da belirttiği gibi, Armin Laschet, CDU’yu Türk toplumuna kısmen yakınlaştırmayı başardı. Serap Güler’in 14. sıradan aday gösterilmesinde de büyük katkısı vardır.

Armin Laschet, özellikle CDU’nun eski göç(men) politikasına eleştirel yaklaşabiliyor: “Beş yıl önce sizin ilginizi ve CDU’nun bu kadar Türk kökenli aday gösterebileceğini tasavvur bile edemezdik. Geçen süre içinde çok şey değişti.”

GÜVENMEK VE GÜVENİLMEK
Armin Laschet’in, yaşadığı bir olayı anlatırken “güven duygusu”na önem verdiğini anlıyoruz: “Brüksel’de AB milletvekili iken Cem Özdemir’le tanışmıştım. Brüksel’deki görevimi bıraktım ve 2005 yılında Uyum Bakanı oldum. Keupstrasse’yi ziyaret etmek istiyordum. Cem Özdemir, bana dedi ki; ‘Dönerci büfesinde eline döner bıçağı alıp döner kesmeyiniz; çünkü bu, artık çok klasik bir görüntü. Bunun yerine bir berbere gidiniz ve usturayı boğazınızın üzerinde tutturarak görüntü veriniz! Bu görüntü, sizin de (canınızı) güvendiğinizi gösterir’. Ben de öyle yaptım!”

Esasen siyasette samimi olmak yani “güvenmek ve güvenilir olmak” en önemli iki etkendir. Armin Laschet, CDU’nun göçmenler ve uyum konusunda samimi olduğunu örnekler vererek anlatıyor: “Wolfgang Schaeuble, 2006 yılında İslam’ın Almanya’ya ait olduğunu ifade ederek Alman İslam Konferansı düzenledi. Başbakan Merkel, göçmen temsilcileri Başbakanlığa davet ederek Uyum Zirvesi yaptı. Aygül Özkan, Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal, Kadın, Aile, Sağlık, İmar ve Uyum Bakanlığı’na, Emine Demirbüken-Wagner Berlin Eyalet (CDU) milletvekilliğinden Sağlık Senatörlüğü Müsteşarlığı’na atandı.Her şey değişiyor. Artık bütün partiler, Türkiye kökenlilerin önemli bir seçmen kitlesi olduğunu biliyorlar. Bu insanların, kendi dillerini konuşan ve kendileri gibi düşünenler tarafından temsil edilmelerine ihtiyaçları var. Listede 14. sırada yer alan Serap Güler’in seçilme şansı var. Norbert Röttgen, Türk televizyonlarında hem de Türkçe konuşarak CDU’ya oy istiyor. CDU, Türk adaylarla ne kadar samimi olduğunu gösteriyor.”

BÜYÜK KOALİSYONA HAZIRLIK MI?
Armin Laschet’in konuşmalarından NRW’de 13 Mayıs 2012’de yapılacak seçimden sonra büyük koalisyona hazırlandıkları anlaşılıyor. Armin Laschet, bu konuda şunları söylüyor: “Anketlere bakarak SPD/Yeşiller koalisyonu tamam; her şey bitti düşüncesi yanlış. FDP yükselişte; FDP ve Korsanlar (Partisi) ile meclise beş parti girerse, SPD/Yeşiller ikilisi çoğunluğa ulaşamayabilir. O zaman meclise iki büyük, üç küçük parti girecek. Böyle olursa büyük koalisyon için (SPD/CDU) pazarlık yapma durumu oluşabilir. Bu, Almanya’nın en büyük eyaleti için kötü bir alternatif değil. Endüstri, istihdam ve bütçe denkleştirme için birlikte çalışabiliriz. Bunun için mücadele etmeliyiz.”

SERAP GÜLER VE GONCA TÜRKELİ-DEHNERT
Bilindiği gibi NRW-CDU Eyalet Başbakan adayı Norbert Röttgen, gölge kabineyi daha önce açıklamıştı. Eğer CDU iktidara gelirse, Armin Laschet Eyalet İçişleri Bakanı, Gonca Türkeli-Dehnert de NRW Başbakanlığı’na bağlanması öngörülen Uyum, Avrupa ve Federal İlişkiler Müsteşarı olarak atanacak.

Serap Güler, CDU’yu, Armin Laschet’in bakanlığı döneminde yanında çalışırken tanıdığını ve 14. sıradan aday gösterilmesinden dolayı müteşekkir olduğunu belirtti. Önceleri CDU’ya bakış açısının çok eleştirel olduğunu dile getiren Serap Güler, CDU’yu yakından tanıdıkça bunun değiştiğini vurgulayarak 2008’den beri CDU üyesi olduğunu ve CDU’da Armin Laschet, Ruprecht Polenz, Fritz Schramma, Adolf Sauerland, Christian Wulff, Wolfgang Schaeuble, Reiner Geisler, Rita Süssmuth ve Angela Merkel gibi çok sayıda göçmen dostu politikacının istisna olmadığını, hatta partinin içine girdiğinizde farklı düşünenlerin azınlık değil, üst kademelerde önemli bir kitle olduğunun da fark edildiğini söyledi.

Berlin’de Federal Başbakanlığa bağlı Federal Göç, Mülteciler ve Uyum Bakanlığı’nda hukuk uzmanı olarak altı yıldır görev yapan Gonca Türkeli Dehnert, müsteşar olması durumunda, Uyum Müsteşarlığı’nın yeniden bakanlığa dönüştürülerek Başbakanlığa bağlanacağını ve Federal Hükümetin uyum çalışmalarını NRW’de uygulayacağını açıkladı.

CDU’nun Türk kökenliler açılımı hakkında mutlaka bir doktora çalışması yapılmalıdır. Aslında bu açılımın tarihi Türk Alman Forumu’nun, hatta Hür-Türk’ün kuruluşunun öncesine kadar gider. Kısaca, bugüne kadar gelinen süreçte verilen mücadeleler ve CDU’da yaşanan değişim girişimleri sadece geçmişe ve günümüze değil, geleceğe de ışık tutacak kadar önemlidir.

Armin Laschet konuşmasını “Yes We Can” yani “Evet, biz de başarabiliriz” diyerek bitirdi.

Kim(ler)in başaracağı, 13 Mayıs akşamında belli olacak, fakat sonuçları şimdiden belli olan bir kazanım var: CDU’nun Türk kökenliler açılımı, sadece siyasi hayatımız için değil, özellikle ortak geleceğimizin inşası için çok önemli bir atılımdır.


SAYFA BASI

Yazarın diğer yazıları:

CDU’NUN TÜRK KÖKENLİLER AÇILIMI
ALMANYA’DA İSLAMİ CEMAAT HAYATI
KRAFT’A İHTİYAÇ VAR
“Müslümanı Avrupalılaştırmak”
Almanya’da İslam İlahiyatı
TÜRKİYE GÖÇ VAKFI
Almanya’da Türk Varlığı
Şüpheler mutlaka giderilmeli
Kölnarena Konuşması/Buluşması
Koch’a siyasi ahlak dersi
Marco Paşa
Oy hakkı sözü ne oldu?
“Almanca'yı Koruma Yasası” mı?
Dönüş düşüncesi
Made in Germany
İlk kadın başbakan
Yeni meclis, eski kafa
AB’nin hutbe rahatsızlığı
Utandıran Pano
Doðru yazalým, doðru konuþalým!
Anti-İslam kampanyası
Sömürge Medeniyeti
Milletin parasıyla içki içmek
40 yıl önce 40 yıl sonra
Uyum mu, Kıyım mı?
Zihniyet Krizi
   
SAYFA BASI

Ali Kılıçarslan

Almanya’da İslam İlahiyatı
Göç hareketi yarım yüzyıllık bir süreçten sonra, özellikle göç edilen ülkelerde yeni bir boyut kazanmıştır. Devam

Mahmut Aşkar

Bu Vebal Kimin?
Bilgiye muhtacız, bilge başımızın tacı... Lâkin arınmış, durulmuş bilgi ve arındıran bilge! Devam

Yakup Yurt

14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ VE 3S KURALI…
Gül-diken bütününde esas olan güldür.
Devam

Hidayet Kayaalp

OYNAMADAN GÜLEBİLMEK
„Gülelim-oynıyalım“  şeklinde deyim üreten belki de az millet bulunur yeryüzünde. Devam

Ozan Yusuf Polatoğlu

Bitlis’de 5  Minare  İsviçre’de 4 Minare
İsviçre’nin Müslümanların yaşamadığı çok kenar çevrelerden yüksek oranda minareye hayır oyları çıkmış, yoksa minareyi çok başka bir şey mi sanıyorlar fıkradaki gibi… Devam

Muhsin Ceylan

Eğitim masallı uyum yalanları...
Günümüzdeki uyumla alakalı sıkıntıların sebeplerinin mevcut kanun ve uyugulamalar olduğunu Sayın Bakan bilmez mi? Devam

Leman Kuzu

SEVGİ  ZAMANI!..
SEVGİ  İNSANLARA VERDİĞİNİZ SÜRECE SEVGİDİR...   Devam

Yakup Tufan

GÖÇMENLER VE UYUM MECLİSLERİ
Almanya’da gerçekleşmesi arzu edilen gerçek bir uyum, ançak -gerçek bir demokratik hak- ve -eşitlik ilkesi- ile elde edilebilir. Devam

Orhan Aras

KIRMIZI GÜL
Ama hangimiz şimdiye kadar güzel öğütlere kulak vermişiz ki? Hangimiz bile bile hayatımızda pişmanlıklar yaşamamışız ki?
Devam

Prof. Dr. Hacı Duran

İsrail'in Arapları, Ermenistan'ın Türkleri
Türkiye ile Ermenistan'ın Zürih Protokolü çerçevesinde yeni bir süreci başlatması, barış adına iyi bir gelişmedir. Devam

Mehmet Ali Aladağ

Kötüler ve İyiler
Adam doğan güneşe sırtını çevirdi, batacak güneşten yana yüzünü döndü. Devam

Üzeyir Lokman Çaycı

Bu adam senin baban
Ay yıldızlı bayraklar da yıllar sonra yine devletin asil güçleriyle birlikte bölgede yerlerini almışlardı. Devam

Ayten Kılıçarslan

Köpekler ve İnsanlar
Hepimiz farklı zaman ve mekânlarda keşke dedik. Hem de bir defa değil binlerce kez söyledik…
Devam

Nurdoğan Aktaş

Türkçe Konuşulan Yerler İstanbul’dur

Tofiq Abidin

RAŞİT DEMİRTAŞ a  UĞURLU YOL
 

İsmail Tüysüz

BİZDEN ÖNCE MASALLARIMIZ GELMİŞ

Doğan Tufan

Bizans Oyunlarına dikkat